Information on precautionary site access restrictions to Fermilab's Batavia site in response to coronavirus/COVID-19
We continue to review all events currently planned for the next sixty days and organizers will be notified if their event must be canceled, postponed, or held remotely. Please, check back on Indico during this time for updates regarding your meeting specifics.
As DOE O 142.3A, Unclassified Foreign Visits and Assignments Program (FVA) applies not only to physical access to DOE sites, technologies, and equipment, but also information, all remote events hosted by Fermilab must comply with FVA requirements. This includes participant registration and agenda review. Please contact Melissa Ormond, FVA Manager, with any questions.

Workshop on future muon EDM searches at Fermilab and worldwide

Europe/London
337 (University of Liverpool)

337

University of Liverpool

Department of Physics
Kim Siang Khaw (University of Washington)
Description
This workshop will provide an update on the status of the muon EDM search at Fermilab, and an upgrade plan of the Muon g-2 storage ring for a dedicated muon EDM run after the year 2020. We aim to bring together the expertise of silicon tracking detectors such as high voltage monolithic active pixel sensors (HV-MAPS) and experts from Muon g-2 experiment for the upgrade plan. Besides, the status of muon EDM searches around the world (J-PARC and PSI) will also be provided together with a detailed presentation about its physics motivation. Zoom connection Info: Meeting ID: 472 841 489 Join from PC, Mac, Linux, iOS or Android: https://fnal.zoom.us/j/472841489 Or iPhone one-tap : US: +16699006833,,472841489# or +16465588656,,472841489# Or Telephone: Dial(for higher quality, dial a number based on your current location): US: +1 669 900 6833 or +1 646 558 8656 International numbers available: https://zoom.us/u/Bq6HFtLs Or an H.323/SIP room system: H.323: 162.255.37.11 (US West) 162.255.36.11 (US East) 221.122.88.195 (China) SIP: 472841489@zoomcrc.com
    • 9:00 AM 9:15 AM
      Welcome and Introduction 15m 337

      337

      University of Liverpool

      Department of Physics
      Speaker: Dr Kim Siang Khaw (University of Washington)
      Slides
    • 9:15 AM 9:40 AM
      Introduction to Particle Physics at Liverpool 25m 337

      337

      University of Liverpool

      Department of Physics
      Speaker: Prof. Themis Bowcock (University of Liverpool)
      Slides
    • 9:40 AM 10:20 AM
      Introduction to MDM and EDM 40m 337

      337

      University of Liverpool

      Department of Physics
      Speaker: Dr Thomas Teubner (University of Liverpool)
      Slides
    • 10:20 AM 10:40 AM
      Coffee break 20m 337

      337

      University of Liverpool

      Department of Physics
    • 10:40 AM 11:00 AM
      Past and future muon EDM searches (FNAL, J-PARC and PSI) 20m 337

      337

      University of Liverpool

      Department of Physics
      Speaker: Dr Kim Siang Khaw (University of Washington)
      Slides
    • 11:00 AM 11:50 AM
      Muon EDM limits from BNL 50m 337

      337

      University of Liverpool

      Department of Physics
      Speaker: Dr Rebecca Chislett (UCL)
      Slides
    • 11:50 AM 12:30 PM
      Projected muon EDM sensitivity at FNAL and future plan 40m 337

      337

      University of Liverpool

      Department of Physics
      Speaker: Dr Joe Price (Univ. of Liverpool)
      Slides
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch break 1h 30m 337

      337

      University of Liverpool

      Department of Physics
    • 2:00 PM 5:00 PM
      Lab visit and discussion 3h 337

      337

      University of Liverpool

      Department of Physics
    • 9:30 AM 10:10 AM
      Introduction to silicon trackers and the LHCb Vertex Locator (VELO) 40m 337

      337

      University of Liverpool

      Department of Physics
      Speaker: Prof. Themis Bowcock (University of Liverpool)
      Slides
    • 10:10 AM 10:50 AM
      DAQ for LHCb 40m 337

      337

      University of Liverpool

      Department of Physics
      Speaker: Karol Hennessy (University of Liverpool)
      Slides
    • 10:50 AM 11:10 AM
      Coffee break 20m 337

      337

      University of Liverpool

      Department of Physics
    • 11:10 AM 11:50 AM
      Silicon tracker for Mu3e@PSI (Readout and DAQ for MuPix) 40m 337

      337

      University of Liverpool

      Department of Physics
      Speaker: Prof. Niklaus Berger (Johannes Gutenberg University Mainz)
      Slides
    • 11:50 AM 12:30 PM
      Production and assembly for MuPix detectors 40m 337

      337

      University of Liverpool

      Department of Physics
      Speaker: Prof. Joost Vossebeld (University of Livepool)
      Slides
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch break 1h 30m 337

      337

      University of Liverpool

      Department of Physics
    • 2:00 PM 2:40 PM
      Intro to Muon g-2 DAQ and tracker readout and DAQ 40m 337

      337

      University of Liverpool

      Department of Physics
      Speaker: Dr Rebecca Chislett
      Slides
    • 2:40 PM 4:10 PM
      Readout and DAQ needs 1h 30m 337

      337

      University of Liverpool

      Department of Physics

      Establish preliminary budget for cost and time for developing DAQ and readout of Si tracking detectors

    • 4:10 PM 5:00 PM
      Coffee break and discussion 50m 337

      337

      University of Liverpool

      Department of Physics
    • 9:00 AM 10:30 AM
      Production, testing (QA&QC) and commissioning of Si detectors 1h 30m 337

      337

      University of Liverpool

      Department of Physics

      Establish preliminary budget for cost and time for production and deployment of Si tracking detectors

    • 10:30 AM 10:50 AM
      Coffee break 20m 337

      337

      University of Liverpool

      Department of Physics
    • 10:50 AM 12:20 PM
      Production, testing (QA&QC) and commissioning of Si detectors 1h 30m 337

      337

      University of Liverpool

      Department of Physics

      Establish preliminary budget for cost and time for production and deployment of Si tracking detectors

    • 12:20 PM 2:00 PM
      Lunch break 1h 40m 337

      337

      University of Liverpool

      Department of Physics
    • 2:00 PM 4:00 PM
      Production, testing (QA&QC) and commissioning of Si detectors 2h 337

      337

      University of Liverpool

      Department of Physics

      Establish preliminary budget for cost and time for production and deployment of Si tracking detectors

    • 4:00 PM 5:00 PM
      Coffee break and discussion 1h 337

      337

      University of Liverpool

      Department of Physics
    • 9:00 AM 12:00 PM
      Lab visit and discussion 3h 337

      337

      University of Liverpool

      Department of Physics
    • 12:00 PM 2:00 PM
      Lunch break 2h 337

      337

      University of Liverpool

      Department of Physics
    • 2:00 PM 2:40 PM
      Current simulation for Muon g-2/EDM at FNAL 40m 337

      337

      University of Liverpool

      Department of Physics
      Speaker: Dr Saskia Charity
      Slides
    • 2:40 PM 3:20 PM
      Current tracking analysis for Muon g-2/EDM at FNAL 40m 337

      337

      University of Liverpool

      Department of Physics
      Speaker: Dr Joe Price (Univ. of Liverpool)
      Slides
    • 3:20 PM 3:40 PM
      Coffee break 20m 337

      337

      University of Liverpool

      Department of Physics
    • 3:40 PM 4:20 PM
      Track Reconstruction in the Upgraded LHCb VELO 40m 337

      337

      University of Liverpool

      Department of Physics
      Speaker: Dr Kurt Rinnert (University of Liverpool)
      Slides
    • 9:00 AM 10:30 AM
      Simulation and analysis needs 1h 30m 337

      337

      University of Liverpool

      Department of Physics

      Establish action items for simulation
      and analysis needs, e.g. implementing Si tracking detectors in gm2ringsim, projected resolution and muon EDM sensitivity.

    • 10:30 AM 10:50 AM
      Coffee break 20m 337

      337

      University of Liverpool

      Department of Physics
    • 10:50 AM 12:20 PM
      Simulation and analysis needs 1h 30m 337

      337

      University of Liverpool

      Department of Physics

      Establish action items for simulation
      and analysis needs, e.g. implementing Si tracking detectors in gm2ringsim, projected resolution and muon EDM sensitivity.

    • 12:20 PM 2:00 PM
      Lunch break 1h 40m 337

      337

      University of Liverpool

      Department of Physics
    • 2:00 PM 3:30 PM
      Summary of week 1 and study list for next week 1h 30m 337

      337

      University of Liverpool

      Department of Physics

      Summary of hardware and software needs based on discussions in week 1 and action items for week 2.

    • 9:00 AM 5:00 PM
      Simulation, analysis and report compilation 8h 337

      337

      University of Liverpool

      Department of Physics

      Dedicated for simulation and analysis works regarding the muon EDM sensitivity for various setup.

    • 9:00 AM 5:00 PM
      Simulation, analysis and report compilation 8h 337

      337

      University of Liverpool

      Department of Physics

      Dedicated for simulation and analysis works regarding the muon EDM sensitivity for various setup.

    • 9:00 AM 5:00 PM
      Simulation, analysis and report compilation 8h 337

      337

      University of Liverpool

      Department of Physics

      Dedicated for simulation and analysis works regarding the muon EDM sensitivity for various setup.

    • 9:00 AM 12:00 PM
      Report discussion 3h 337

      337

      University of Liverpool

      Department of Physics
    • 12:00 PM 2:00 PM
      Lunch break 2h 337

      337

      University of Liverpool

      Department of Physics
    • 2:00 PM 5:00 PM
      Report discussion 3h 337

      337

      University of Liverpool

      Department of Physics
    • 9:00 AM 9:15 AM
      Introduction to this session 15m Video Conference Room

      Video Conference Room

      University of Liverpool

      Department of Physics
      Speaker: Dr Kim Siang Khaw (University of Washington)
      Slides
    • 9:15 AM 9:55 AM
      Updates from J-PARC Muon g-2/EDM 40m Video Conference Room

      Video Conference Room

      University of Liverpool

      Department of Physics
      Speaker: Dr Tsutomu Mibe (KEK)
      Slides
    • 9:55 AM 10:35 AM
      Combined explanations of (g−2)μ,e and implications for a large muon EDM 40m Video Conference Room

      Video Conference Room

      University of Liverpool

      Department of Physics
      Speaker: Dr Andreas Crivellin (PSI)
      Slides
    • 10:35 AM 10:55 AM
      Coffee break 20m 337

      337

      University of Liverpool

      Department of Physics
    • 10:55 AM 11:35 AM
      Muon EDM search at PSI using frozen spin technique 40m Video Conference Room

      Video Conference Room

      University of Liverpool

      Department of Physics
      Speaker: Dr Philipp Schmidt-Wellenburg (Paul Scherrer Institute)
      Slides
    • 11:35 AM 12:15 PM
      Discussion 40m Video Conference Room

      Video Conference Room

      University of Liverpool

      Department of Physics
    • 12:15 PM 2:00 PM
      Lunch break 1h 45m
    • 2:00 PM 3:30 PM
      Theoretical motivations for a large muon EDM 1h 30m Video Conference Room

      Video Conference Room

      University of Liverpool

      Department of Physics
    • 3:30 PM 3:50 PM
      Coffee break 20m Cafeteria

      Cafeteria

      University of Liverpool

      Department of Physics
    • 3:50 PM 5:00 PM
      Possible collaborations for the future muon EDM search at FNAL and frozen spin technique muon EDM search at PSI 1h 10m Video Conference Room

      Video Conference Room

      University of Liverpool

      Department of Physics