All Engineers Retreat

Report of Contributions

Contribution ID: 3 Type: not specified

High School Student STEM Presentations (canceled)

Monday, 20 February 2023 11:00 (1 hour)

Contribution ID: 4 Type: **not specified**

Spot Robot Presentation

Monday, 20 February 2023 13:00 (1 hour)

This presentation covers work the Robotics Initiative has achieved in the past year in partnership with our Fermilab colleagues and University students. A live demo of the Spot robot showcasing new personal protective equipment and a radiation-mapping payload will conclude the presentation. This All Engineers Retreat presentation is hybrid.

Contribution ID: 5 Type: **not specified**

The IERC Building - How Did We Get Here?

Monday, 20 February 2023 14:00 (1 hour)

Contribution ID: 6 Type: **not specified**

Tips and Tricks for LDRDs and Research Proposals

Monday, 20 February 2023 15:00 (1 hour)

During this session, Kavin Ammigan will speak about his DOE Early Career Research Program (ECRP) application experience and provide some tips/advice, from his perspective, for writing such proposals.

In addition, Bob Tschirhart will cover the LDRD program. The Fermilab Lab Directed Research and Development (LDRD) program will be described in the context of the DOE LDRD program and the goals of the program implemented at Fermilab. Particular current and past LDRD projects will be discussed as examples for future proposals.

Contribution ID: 7 Type: **not specified**

Intro to Fermilab

Tuesday, 21 February 2023 09:00 (1 hour)

This session is geared towards new engineers at the lab. It will cover an introduction to the EAC, an intro to Fermilab's HR division, how the EDIA office assists new hires, and an introduction to the Fermilab Young Professionals (FYP) group. This session is hybrid.

Contribution ID: 8 Type: not specified

Fermilab Mentoring Initiative (Canceled)

Tuesday, 21 February 2023 10:00 (1 hour)

Contribution ID: 9 Type: not specified

Compensation Presentation

Tuesday, 21 February 2023 11:00 (1 hour)

This presentation will outline the policies, methods, and recent changes that affect Fermilab engineering compensation decisions. A Q&A session will follow the talk. This session will be hybrid.

Contribution ID: 10 Type: not specified

ACORN Controls Upgrade Presentation

Tuesday, 21 February 2023 13:00 (1 hour)

In this session, you'll learn about the ACORN control system upgrade project. The presentation will cover the progress over the past year, updates to personnel on the project, and achievements in Research and Development building toward a conceptual design. The high-level aspirations and motivations of the project will also be presented, focusing on the context of the project within the Accelerator Directorate and the Critical Decision milestones with the DOE. This is a hybrid session.

Contribution ID: 11 Type: not specified

More Ethical Engineering Disasters

Tuesday, 21 February 2023 14:00 (1 hour)

This is a continuation of the Ethical Engineering Disasters presentation from the 2022 All Engineers Retreat. Learn about two more engineering failures, the unethical decisions that caused the failures, and why they were so catastrophic. We'll also discuss ethical engineering at Fermilab. This is a hybrid session.

Contribution ID: 12 Type: not specified

What's New in the EDIA Office

Tuesday, 21 February 2023 15:00 (30 minutes)

Contribution ID: 13 Type: not specified

Recruiting at your Alma Mater

Tuesday, 21 February 2023 15:30 (30 minutes)

Contribution ID: 14 Type: not specified

Hackathon Kick-Off

Wednesday, 22 February 2023 08:30 (30 minutes)

Contribution ID: 15 Type: not specified

Hackathon

Wednesday, 22 February 2023 09:00 (3 hours)

Contribution ID: 16 Type: not specified

Hackathon Participant Lunch

Wednesday, 22 February 2023 12:00 (1 hour)

Hackathon

Contribution ID: 17 Type: not specified

Hackathon

Wednesday, 22 February 2023 13:00 (3 hours)

Contribution ID: 18 Type: not specified

Annual Plenary Session and Lunch

Thursday, 23 February 2023 09:00 (4 hours)

The All Engineers Retreat Annual Plenary – Thursday, 23 February 2023 at 9am at Building 327 -Includes a Welcome from Lab Director Lia Merminga, Engineering Milestones, a Panel Discussion of Senior Engineers, the all-engineers photo, and lunch

-For those who ordered a t-shirt, they will be available for pick-up at this event

Contribution ID: 19 Type: not specified

Inventor Recognition Ceremony

Thursday, 23 February 2023 13:00 (2 hours)

Contribution ID: 20 Type: not specified

ESH Session

Thursday, 23 February 2023 15:00 (1h 30m)

This All Engineers Retreat session includes presentations on FESHCom and various safety subcommittees, the Variance Process and 10CFR851, the WPC Program, and the HPI subcommittee. This is a hybrid session.

Contribution ID: 21 Type: not specified

Engineering Challenges of MAGIS-100

Friday, 24 February 2023 09:00 (1 hour)

In this All Engineers Retreat session, learn about the Matter-wave Atomic Gradiometer Interferometric Sensor (MAGIS-100). MAGIS-100 is a quantum sensor which will be installed in the existing 100-meter-deep shaft at the MINOS building. An overview of the engineering challenges associated with building a next-generation atom interferometer in a vertical space will be presented. Presenter: Linda Valerio (MAGIS-100 Project Engineer). This meeting will be hybrid.

Contribution ID: 22 Type: not specified

Hackathon Close-Out

Friday, 24 February 2023 10:00 (2 hours)

Contribution ID: 23 Type: not specified

Keynote Speaker

Friday, 24 February 2023 13:00 (1h 30m)

This is the All Engineers Retreat keynote speech by Dr. Kimberly Moore, founder and president of Chicago-based KDM Engineering and the nonprofit organization, Calculated Genius.

Registration is required to join this event via Zoom. After registering you will receive email confirmation with Zoom information if you would like to join the presentation remotely.