Annual Concurrency Forum Meeting

Report of Contributions

Managing the Memory Consumpti...

Contribution ID: 0

Type: not specified

Managing the Memory Consumption in Parallel Gaudi (GaudiMP)

Tuesday, 5 February 2013 16:25 (20 minutes)

Presenter: Mrs RAUSCHMAYR, Nathalie (CERN)

Session Classification: Session: Memory Optimization techniques

AthenaMP. Sharing memory betw ...

Contribution ID: 1

Type: not specified

AthenaMP. Sharing memory between processes using COW

Tuesday, 5 February 2013 16:10 (15 minutes)

Presenter: TSULAIA, Vakhtang (LBNL)

Session Classification: Session: Memory Optimization techniques

Kernel-compressed Memory and Z ...

Contribution ID: 2

Type: not specified

Kernel-compressed Memory and Zero Pages

Tuesday, 5 February 2013 16:00 (10 minutes)

Presenter: BLOMER, Jakob (CERN)

Session Classification: Session: Memory Optimization techniques

GPUs in Geant4

Contribution ID: 3

Type: not specified

GPUs in Geant4

Tuesday, 5 February 2013 09:05 (15 minutes)

Presenter: JUN, Soon Yung (Fermilab)

Session Classification: Session: Co--processors and Accelerators

GPUs In CMS

Contribution ID: 4

Type: not specified

GPUs In CMS

Tuesday, 5 February 2013 09:20 (15 minutes)

Presenter: HAUTH, Thomas (CERN)

Session Classification: Session: Co--processors and Accelerators

NA62 Trigger

Contribution ID: 5

Type: not specified

NA62 Trigger

Tuesday, 5 February 2013 09:35 (15 minutes)

Presenter: PANTALEO, Felice (CERN)

Session Classification: Session: Co--processors and Accelerators

GooFit: GPU implementation of M ...

Contribution ID: 6

Type: not specified

GooFit: GPU implementation of MINUIT

Tuesday, 5 February 2013 09:50 (15 minutes)

Primary author: Dr ANDREASSEN, Rolf (University of Cincinnati)
Co-author: Prof. SOKOLOFF, Michael (University of Cincinnati)
Presenter: Dr ANDREASSEN, Rolf (University of Cincinnati)
Session Classification: Session: Co--processors and Accelerators

Multi-threaded Frameowrk Introd...

Contribution ID: 7

Type: not specified

Multi-threaded Frameowrk Introductory talk

Monday, 4 February 2013 11:00 (10 minutes)

Presenter: Mr KOWALKOWSKI, Jim (Fermilab)

CMSSW

Contribution ID: 8

Type: not specified

CMSSW

Monday, 4 February 2013 11:10 (15 minutes)

Presenter: Dr JONES, Christopher (Fermilab)

Art and the intensity frontier

Contribution ID: 9

Type: not specified

Art and the intensity frontier

Monday, 4 February 2013 11:25 (15 minutes)

Presenter: Dr GREEN, Chris (FNAL)

The CERN Concurrency Framewo ...

Contribution ID: 10

Type: not specified

The CERN Concurrency Framework Project (CF4Hep)

Monday, 4 February 2013 11:40 (15 minutes)

Presenter: Dr HEGNER, Benedikt (CERN)

Simulation Vector Prototype

Contribution ID: 11

Type: not specified

Simulation Vector Prototype

Monday, 4 February 2013 11:55 (15 minutes)

Presenter: GHEATA, Andrei (CERN)

ATLAS Multithreading experiences

Contribution ID: 12

Type: not specified

ATLAS Multithreading experiences

Monday, 4 February 2013 12:10 (15 minutes)

Presenter: LAVRIJSEN, Wim (LBNL)

Discussion and Conclusions

Contribution ID: 13

Type: not specified

Discussion and Conclusions

Monday, 4 February 2013 14:45 (45 minutes)

ATLAS needs and plans

Contribution ID: 14

Type: not specified

ATLAS needs and plans

Monday, 4 February 2013 09:00 (15 minutes)

Presenter: SEUSTER, Rolf (TRIUMF)

ALICE concurrency needs and plans

Contribution ID: 15

Type: not specified

ALICE concurrency needs and plans

Monday, 4 February 2013 09:15 (15 minutes)

Presenter: GHEATA, Andrei (CERN)

CMS Multi-core Application 2013...

Contribution ID: 16

Type: not specified

CMS Multi-core Application 2013 Update

Monday, 4 February 2013 09:30 (15 minutes)

Presenter: SEXTON-KENNEDY, Elizabeth (FNAL)

LHCb needs and plans

Contribution ID: 17

Type: not specified

LHCb needs and plans

Monday, 4 February 2013 10:15 (15 minutes)

Presenter: CLEMENCIC, Marco (CERN)

Linear Collider - Concurrency Nee...

Contribution ID: 18

Type: not specified

Linear Collider - Concurrency Needs and Plans

Monday, 4 February 2013 09:45 (15 minutes)

Presenter: GAEDE, Frank (DESY)

NOvA needs

Contribution ID: 19

Type: not specified

NOvA needs

Monday, 4 February 2013 10:00 (15 minutes)

Primary author: Dr NORMAN, Andrew (Fermilab)Presenter: Dr NORMAN, Andrew (Fermilab)Session Classification: Session: Experiments Projects Plans

Welcome and Meeting Goals

Contribution ID: 20

Type: not specified

Welcome and Meeting Goals

A brief correlation study of x86 co...

Contribution ID: 21

Type: not specified

A brief correlation study of x86 compiler flags and performance events

Tuesday, 5 February 2013 14:00 (15 minutes)

Presenters: Mr NOWAK, Andrzej (CERN openlab); BOTEZATU, Mirela-Madalina (CERN) **Session Classification:** Session: Technology Watch and Evaluations

Practical results of the Intel MIC / ...

Contribution ID: 22

Type: not specified

Practical results of the Intel MIC / Xeon Phi project at CERN openlab

Tuesday, 5 February 2013 14:15 (15 minutes)

Primary author: Mr NOWAK, Andrzej (CERN openlab)

Co-author: Dr LAZZARO, Alfio (CERN openlab)

Presenters: Mr NOWAK, Andrzej (CERN openlab); LEDUC, Julien (CERN); JARP, Sverre (CERN)

Session Classification: Session: Technology Watch and Evaluations

Accelerating Science with Kepler a ...

Contribution ID: 23

Type: not specified

Accelerating Science with Kepler and CUDA 5

Tuesday, 5 February 2013 14:30 (15 minutes)

Primary author: BENTZ, Jonathan (NVidia)
Co-author: VISCONTI, Mark (Nvidia)
Presenter: BENTZ, Jonathan (NVidia)
Session Classification: Session: Technology Watch and Evaluations

Programming models for Intel Xeo ...

Contribution ID: 24

Type: not specified

Programming models for Intel Xeon processors and Intel Xeon Phi coprocessors

Tuesday, 5 February 2013 14:45 (15 minutes)

Primary author:MCMILLAN, Scott (Intel)Presenter:MCMILLAN, Scott (Intel)Session Classification:Session: Technology Watch and Evaluations

ASCR and HEP

Contribution ID: 25

Type: not specified

ASCR and HEP

Tuesday, 5 February 2013 15:00 (15 minutes)

Presenter:Dr LUCAS, Robert (University of Southern California)Session Classification:Session: Technology Watch and Evaluations

Performance measurement tools (f ...

Contribution ID: 26

Type: not specified

Performance measurement tools (for parallel application)

Tuesday, 5 February 2013 15:15 (15 minutes)

Presenter: JUN, Soon Yung (Fermilab)

Session Classification: Session: Technology Watch and Evaluations

Vectorization: Introduction

Contribution ID: 27

Type: not specified

Vectorization: Introduction

Tuesday, 5 February 2013 11:00 (5 minutes)

Presenter:Dr APOSTOLAKIS, John (CERN)Session Classification:Session: Vectorization

Investigations of Vectorization in ...

Contribution ID: 28

Type: not specified

Investigations of Vectorization in ATLAS

Tuesday, 5 February 2013 11:15 (20 minutes)

With focus on vector libraries and intrinsics

Presenters: Mr BOUDREAU, Joseph (University of Pittsburgh); VITILLO, Roberto (LBNL) **Session Classification:** Session: Vectorization

Autovectorisation in CMS: lessons ...

Contribution ID: 29

Type: not specified

Autovectorisation in CMS: lessons learned, tools and techniques

Tuesday, 5 February 2013 11:35 (20 minutes)

Primary authors: Mr PIPARO, Danilo (CERN); HAUTH, Thomas (Karlsruhe Institute of Technology); INNOCENTE, Vincenzo (CERN)

Presenter: Mr PIPARO, Danilo (CERN)

Preparing simulation for vectors

Contribution ID: 30

Type: not specified

Preparing simulation for vectors

Tuesday, 5 February 2013 11:55 (10 minutes)

Presenter: GHEATA, Andrei (CERN)

Discussion: lessons and next steps

Contribution ID: 31

Type: not specified

Discussion: lessons and next steps

Tuesday, 5 February 2013 12:05 (20 minutes)

Conclusion

Contribution ID: 32

Type: not specified

Conclusion

Tuesday, 5 February 2013 12:25 (5 minutes)

Presenter: Dr APOSTOLAKIS, John (CERN)

Parallelization Potential in ROOT ...

Contribution ID: 33

Type: not specified

Parallelization Potential in ROOT Math libraries

Monday, 4 February 2013 16:05 (15 minutes)

Presenter: Mr MONETA, Lorenzo (CERN)

Session Classification: Session: Libraries and Toolkits for a parallel world

The Future of Parallelization in RO...

Contribution ID: 34

Type: not specified

The Future of Parallelization in ROOT

Monday, 4 February 2013 16:21 (20 minutes)

Presenter: Dr RADEMAKERS, Fons (CERN)

Session Classification: Session: Libraries and Toolkits for a parallel world

The Future of Parallelization in Ge ...

Contribution ID: 35

Type: not specified

The Future of Parallelization in Geant4

Monday, 4 February 2013 16:41 (20 minutes)

Presenter: Dr APOSTOLAKIS, John (CERN)

Session Classification: Session: Libraries and Toolkits for a parallel world

Welcome to Fermilab

Contribution ID: 36

Type: not specified

Welcome to Fermilab

Monday, 4 February 2013 08:30 (10 minutes)

Presenter: Dr ELVIRA, V. Daniel (Fermilab)

Session Classification: Session: Welcome and Meeting Goals

Meeting Goals

Contribution ID: 37

Type: not specified

Meeting Goals

Monday, 4 February 2013 08:40 (20 minutes)

Presenter: Dr MATO, Pere (CERN)

Session Classification: Session: Welcome and Meeting Goals

Intra-module parallelism

Contribution ID: 38

Type: not specified

Intra-module parallelism

Monday, 4 February 2013 14:00 (15 minutes)

Presenter: Mr PIPARO, Danilo (CERN)

Session Classification: Session: Multi-threaded Frameworks II

Trigger integration tools

Contribution ID: 39

Type: not specified

Trigger integration tools

Monday, 4 February 2013 14:15 (15 minutes)

Presenter: Dr BIERY, Kurt (Fermilab)

Session Classification: Session: Multi-threaded Frameworks II

Parallelization of algorithms with ...

Contribution ID: 40

Type: not specified

Parallelization of algorithms with Tbb in the SuperB framework

Monday, 4 February 2013 14:30 (15 minutes)

Presenter: Mr CORVO, Marco (CNRS & amp; INFN)

Session Classification: Session: Multi-threaded Frameworks II

Vectors: the trends in hardware

Contribution ID: 41

Type: not specified

Vectors: the trends in hardware

Tuesday, 5 February 2013 11:05 (10 minutes)

Presenter: Mr NOWAK, Andrzej (CERN openlab) **Session Classification:** Session: Vectorization

Discussion and Conclusions

Contribution ID: 42

Type: not specified

Discussion and Conclusions

Tuesday, 5 February 2013 10:05 (25 minutes)

Session Classification: Session: Co--processors and Accelerators

Implications for the Memory Cons...

Contribution ID: 43

Type: not specified

Implications for the Memory Consumption using Geant4-MT

Tuesday, 5 February 2013 16:45 (15 minutes)

Presenter: Dr APOSTOLAKIS, John (CERN)

Session Classification: Session: Memory Optimization techniques

Introduction

Contribution ID: 44

Type: not specified

Introduction

Monday, 4 February 2013 16:00 (5 minutes)

Session Classification: Session: Libraries and Toolkits for a parallel world

Introduction

Contribution ID: 45

Type: not specified

Introduction

Tuesday, 5 February 2013 09:00 (5 minutes)

Presenter: Mr CANAL, Philippe (FERMILAB)

Session Classification: Session: Co--processors and Accelerators

Experiments Projects Plans

Contribution ID: 46

Type: not specified

Experiments Projects Plans

Wednesday, 6 February 2013 09:10 (10 minutes)

Primary author: Dr MATO, Pere (CERN)Presenter: Dr MATO, Pere (CERN)Session Classification: Session: Meeting Summary

Multi-threaded Frameworks

Contribution ID: 47

Type: not specified

Multi-threaded Frameworks

Wednesday, 6 February 2013 09:00 (10 minutes)

Primary author:Mr KOWALKOWSKI, Jim (Fermilab)Presenter:Mr KOWALKOWSKI, Jim (Fermilab)Session Classification:Session: Meeting Summary

Libraries and Toolkis for a parallel ...

Contribution ID: 48

Type: not specified

Libraries and Toolkis for a parallel world

Wednesday, 6 February 2013 09:20 (10 minutes)

Primary author: Dr HEGNER, Benedikt (CERN)
Co-author: Dr MATO, Pere (CERN)
Presenter: Dr MATO, Pere (CERN)
Session Classification: Session: Meeting Summary

Co-processors and Accelerators

Contribution ID: 49

Type: not specified

Co-processors and Accelerators

Wednesday, 6 February 2013 09:30 (10 minutes)

Primary author: Mr CANAL, Philippe (FERMILAB)Presenter: Mr CANAL, Philippe (FERMILAB)Session Classification: Session: Meeting Summary

Vectorization

Contribution ID: 50

Type: not specified

Vectorization

Wednesday, 6 February 2013 09:40 (10 minutes)

Primary author:Dr APOSTOLAKIS, John (CERN)Presenter:Dr APOSTOLAKIS, John (CERN)Session Classification:Session: Meeting Summary

Technology Watch and Evaluations

Contribution ID: 51

Type: not specified

Technology Watch and Evaluations

Wednesday, 6 February 2013 09:50 (10 minutes)

Primary author: Dr ELVIRA, V. Daniel (Fermilab)Presenter: Dr ELVIRA, V. Daniel (Fermilab)Session Classification: Session: Meeting Summary

Memory Optimization techniques

Contribution ID: 52

Type: not specified

Memory Optimization techniques

Wednesday, 6 February 2013 10:00 (10 minutes)

Primary author:BLOMER, Jakob (CERN)Presenter:BLOMER, Jakob (CERN)Session Classification:Session: Meeting Summary