Please read these instructions before posting any event on Fermilab Indico

Indico search will be reestablished in the next version upgrade of the software: https://getindico.io/roadmap/


   

This search is only for public events. Restricted events are not available.

 

12th International Neutrino Summer School 2019

US/Central
One West (Fermi National Accelerator Laboratory)

One West

Fermi National Accelerator Laboratory

Erica Snider (Fermilab), Kirsty Duffy (Fermilab), Laura Fields (Fermilab), Pedro Machado (Fermilab), Renata Zukanovich Funchal (University of São Paulo)
Description

12th International Neutrino Summer School 2019 

Fermilab, August 5 -- 16, 2019

For the past eleven years, the International Neutrino Summer School has convened at locations around the world to provide training for the next generation of neutrino physicists in both theory and experiment. The school brings together graduate students and postdocs, along with some of the best teachers and researchers in neutrino physics, to create an intensive two-week-long learning experience in an open and interactive environment that covers the full range of modern neutrino physics. The course will include lectures and discussions on neutrinos in the standard model and beyond;  neutrino mass theory and measurement; neutrino oscillations; the physics of solar, reactor, atmospheric and accelerator neutrinos; constraints on neutrino parameters; statistical methods; neutrinos in cosmology and astrophysics; and neutrino detection among others. Students will also engage in group projects and presentations, and have opportunity to present individual posters on their current research. Ample time will be provided to meet and socialize with other students and instructors outside of scheduled school activities.

The 12th INSS 2019 will be hosted at Fermi National Accelerator Laboratory in Batavia, Illinois from August 5 to 16, 2019. We expect to have a limited number of scholarships available, depending upon available funding, for qualified students in need of support.

Applications for INSS2019 are now closed. Thank you to those who applied!

Further details on the curriculum, lodging, travel, social events, etc., will be added to this page when available. Students that have applied and received an acceptance letter can fill in the registration form and pay the social fee here.

For questions or comments, please email inss2019@fnal.gov.

We look forward to seeing you!

The INSS2019 Local Organizing Committee

Contact us:
    • 9:00 AM 9:30 AM
      Welcome One West

      One West

      Fermi National Accelerator Laboratory

      • 9:00 AM
        INSS2019 welcome and introduction 25m
        Speaker: Dr Erica Snider (Fermilab)
        Slides
    • 9:30 AM 11:00 AM
      Introduction to the Physics of Massive Neutrinos I 1h 30m One West

      One West

      Fermi National Accelerator Laboratory

      Slides
    • 11:00 AM 11:30 AM
      Break 30m Atrium

      Atrium

      Fermi National Accelerator Laboratory

    • 11:30 AM 1:00 PM
      Introduction to the Physics of Massive Neutrinos II 1h 30m One West

      One West

      Fermi National Accelerator Laboratory

      Slides
    • 1:00 PM 2:00 PM
      Lunch break 1h Tables on WH2X

      Tables on WH2X

      Fermi National Accelerator Laboratory

    • 2:00 PM 4:00 PM
      Tours 1 -- 4 + Science Communication Tutorial Tours: Meet in front of atrium; Tutorial: WH8X

      Tours: Meet in front of atrium; Tutorial: WH8X

      Fermi National Accelerator Laboratory

    • 4:00 PM 4:30 PM
      Break 30m One West

      One West

      Fermi National Accelerator Laboratory

    • 4:30 PM 6:00 PM
      Neutrino Detection I 1h 30m One West

      One West

      Fermi National Accelerator Laboratory

      Speaker: Mark Messier
      Slides
    • 6:00 PM 6:30 PM
      Group working time: Organize Working Groups One West

      One West

      Fermi National Accelerator Laboratory

      • 6:00 PM
        Intro to Group Exercises 10m
        Speaker: Laura Fields (Fermilab)
        Slides
    • 6:30 PM 8:00 PM
      Welcome reception 1h 30m Atrium

      Atrium

      Fermi National Accelerator Laboratory

    • 9:00 AM 10:30 AM
      Neutrino Detection II 1h 30m One West

      One West

      Fermi National Accelerator Laboratory

      Speaker: Mark Messier
      Slides
    • 10:30 AM 10:45 AM
      Group photo 15m TBD

      TBD

      Fermi National Accelerator Laboratory

    • 10:45 AM 11:00 AM
      Break 15m Atrium

      Atrium

      Fermi National Accelerator Laboratory

    • 11:00 AM 12:30 PM
      Phenomenology of Atmospheric and Accelerator Neutrinos 1h 30m One West

      One West

      Fermi National Accelerator Laboratory

      Slides
    • 12:30 PM 1:30 PM
      Lunch break 1h Tables on WH2X

      Tables on WH2X

      Fermi National Accelerator Laboratory

    • 1:30 PM 3:00 PM
      Long-baseline Oscillation Experiments 1h 30m One West

      One West

      Fermi National Accelerator Laboratory

      Speaker: Prof. Patricia Vahle (W&M)
      Slides
    • 3:00 PM 3:30 PM
      Break 30m One West

      One West

      Fermi National Accelerator Laboratory

    • 3:30 PM 6:00 PM
      Group working time Atrium, Oscillatorium WH13NW, Hornet's Nest WH8X

      Atrium, Oscillatorium WH13NW, Hornet's Nest WH8X

      Fermi National Accelerator Laboratory

    • 6:00 PM 8:00 PM
      Student poster session Atrium

      Atrium

      Fermi National Accelerator Laboratory

    • 9:00 AM 10:30 AM
      Solar and Reactor Neutrino Theory 1h 30m One West

      One West

      Fermi National Accelerator Laboratory

      Speakers: Joachim Kopp, Joachim Kopp (University of Mainz), Joachim Kopp, Joachim Kopp
      Slides
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Break 30m Atrium

      Atrium

      Fermi National Accelerator Laboratory

    • 11:00 AM 12:30 PM
      Solar and Reactor Neutrino Experiments 1h 30m One West

      One West

      Fermi National Accelerator Laboratory

      Speaker: Mr Bryce Littlejohn (Illinois Institute of Technology)
      Slides
    • 12:30 PM 1:30 PM
      Lunch break 1h Tables on WH2X

      Tables on WH2X

      Fermi National Accelerator Laboratory

    • 1:30 PM 3:00 PM
      Statistical Methods in Neutrino Physics 1h 30m One West

      One West

      Fermi National Accelerator Laboratory

      Speaker: Dr Thomas Junk (Fermilab)
      Slides
    • 3:00 PM 4:00 PM
      Break 1h Atrium + WH2X

      Atrium + WH2X

      Fermi National Accelerator Laboratory

    • 4:00 PM 5:00 PM
      Special lecture on neutrino mass One West

      One West

      Fermi National Accelerator Laboratory

    • 5:00 PM 6:00 PM
      Group working time Atrium, Oscillatorium WH13NW, Small dining room WH1SW

      Atrium, Oscillatorium WH13NW, Small dining room WH1SW

      Fermi National Accelerator Laboratory

    • 9:00 AM 10:30 AM
      Theories Beyond the SM and Neutrinos 1h 30m One West

      One West

      Fermi National Accelerator Laboratory

      Speakers: Joachim Kopp, Joachim Kopp, Joachim Kopp, Joachim Kopp (University of Mainz)
      Slides
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Break 30m Atrium

      Atrium

      Fermi National Accelerator Laboratory

    • 11:00 AM 12:30 PM
      Short-baseline Experiments and Phenomenology 1h 30m One West

      One West

      Fermi National Accelerator Laboratory

      Speaker: Georgia Karagiorgi (Columbia University)
      Slides
    • 12:30 PM 1:30 PM
      Lunch break 1h Tables on WH2X ()

      Tables on WH2X

    • 1:30 PM 3:00 PM
      Origin and Nature of Neutrino Mass I 1h 30m One West

      One West

      Fermi National Accelerator Laboratory

    • 3:00 PM 3:30 PM
      Break 30m One West

      One West

      Fermi National Accelerator Laboratory

    • 3:30 PM 6:00 PM
      Group working time Atrium, Oscillatorium WH13NW, Small dining room WH1SW

      Atrium, Oscillatorium WH13NW, Small dining room WH1SW

      Fermi National Accelerator Laboratory

    • 6:00 PM 8:00 PM
      BBQ Dinner Kuhn Barn

      Kuhn Barn

      Fermi National Accelerator Laboratory

    • 9:00 AM 10:30 AM
      Introduction to Leptogenesis 1h 30m One West

      One West

      Fermi National Accelerator Laboratory

      Speaker: Jessica Turner
      Slides
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Break 30m One West

      One West

      Fermi National Accelerator Laboratory

    • 11:00 AM 1:00 PM
      Tours 1 -- 4 + Science Communication Tutorial Tours: Meet in front of atrium; Tutorial: WH8X

      Tours: Meet in front of atrium; Tutorial: WH8X

      Fermi National Accelerator Laboratory

    • 1:00 PM 2:00 PM
      Lunch break 1h One West

      One West

      Fermi National Accelerator Laboratory

    • 2:00 PM 3:30 PM
      Origin and Nature of Neutrino Mass II 1h 30m One West

      One West

      Fermi National Accelerator Laboratory

    • 3:30 PM 4:00 PM
      W&C break 30m WH2X

      WH2X

      Fermi National Accelerator Laboratory

    • 4:00 PM 6:00 PM
      Group working time Atrium, Oscillatorium WH13NW, Small dining room WH1SW

      Atrium, Oscillatorium WH13NW, Small dining room WH1SW

      Fermi National Accelerator Laboratory

    • 8:00 PM 11:00 PM
      Optional: neutrino pub crawl near hotel TBD

      TBD

      Fermi National Accelerator Laboratory

    • 9:00 AM 10:30 AM
      Direct Neutrino Mass Measurements 1h 30m One West

      One West

      Fermi National Accelerator Laboratory

      Speaker: Ms Cheryl Patrick (Northwestern University)
      Slides
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Break 30m Atrium

      Atrium

      Fermi National Accelerator Laboratory

    • 11:00 AM 12:30 PM
      Neutrinoless Double-beta Decay Experiments 1h 30m One West

      One West

      Fermi National Accelerator Laboratory

      Speaker: Ms Cheryl Patrick (Northwestern University)
      Slides
    • 12:30 PM 1:30 PM
      Lunch break 1h Tables on WH2X

      Tables on WH2X

      Fermi National Accelerator Laboratory

    • 1:30 PM 3:00 PM
      Neutrino Beams and Fluxes 1h 30m One West

      One West

      Fermi National Accelerator Laboratory

      Speaker: Prof. Kendall Mahn (Michigan State University)
      Slides
    • 3:00 PM 3:30 PM
      Break 30m Atrium

      Atrium

      Fermi National Accelerator Laboratory

    • 3:30 PM 6:00 PM
      Group working time Atrium, Oscillatorium WH13NW, Small dining room WH1SW

      Atrium, Oscillatorium WH13NW, Small dining room WH1SW

      Fermi National Accelerator Laboratory

    • 6:00 PM 7:00 PM
      Neutrinos and nuclear non-proliferation One West

      One West

      Fermi National Accelerator Laboratory

      • 6:00 PM
        Neutrinos and nuclear non-proliferation 20m
        Speakers: Mr Bryce Littlejohn (Illinois Institute of Technology), Prof. Patrick Huber (Virginia Tech)
        Slides
    • 9:00 AM 10:30 AM
      Lepton-Nucleus Cross Section Theory 1h 30m One West

      One West

      Fermi National Accelerator Laboratory

      Speaker: Dr Noemi Rocco (Argonne National Laboratory - Fermilab)
      Slides
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Break 30m Atrium

      Atrium

      Fermi National Accelerator Laboratory

    • 11:00 AM 12:30 PM
      Neutrino Cross Section Experiments 1h 30m One West

      One West

      Fermi National Accelerator Laboratory

      Speaker: Prof. Kendall Mahn (Michigan State University)
      Slides
    • 12:30 PM 1:30 PM
      Lunch break 1h One West

      One West

      Fermi National Accelerator Laboratory

    • 1:30 PM 3:00 PM
      Origin and Nature of Neutrino Mass III 1h 30m One West

      One West

      Fermi National Accelerator Laboratory

    • 3:00 PM 3:30 PM
      Break 30m One West

      One West

      Fermi National Accelerator Laboratory

    • 3:30 PM 6:00 PM
      Group working time Atrium, Oscillatorium WH13NW, Small dining room WH1SW

      Atrium, Oscillatorium WH13NW, Small dining room WH1SW

      Fermi National Accelerator Laboratory

    • 10:00 AM 12:00 PM
      Neutrino Cosmology 2h One West

      One West

      Fermi National Accelerator Laboratory

      Speaker: Olga Mena (Universidad de Valencia)
      Slides
    • 12:00 PM 1:30 PM
      Lunch break + special lecture on neutrino mass 1h 30m One West

      One West

      Fermi National Accelerator Laboratory

    • 1:30 PM 3:30 PM
      Tours 1 -- 4 + Science Communication Tutorial Tours: Meet in front of atrium; Tutorial: WH8X

      Tours: Meet in front of atrium; Tutorial: WH8X

      Fermi National Accelerator Laboratory

    • 3:30 PM 4:00 PM
      W&C break 30m WH2X

      WH2X

      Fermi National Accelerator Laboratory

    • 4:00 PM 5:00 PM
      Wine & Cheese Seminar One West

      One West

      Fermi National Accelerator Laboratory